Kategorie: Wszystkie | Kuchnia
RSS
piątek, 30 kwietnia 2010
Baklawa

Ulubiony deser mojego chłopaka, więc po prostu muszę umieć go zrobić ;) Wbrew pozorom nie jest to trudne, pod warunkiem, ze macie gotowe ciasto filo. Ja preferuje wersję baklawy z dużą ilością ciasta, więc potrzebuje aż dwóch opakowań ciasta, ale można ograniczyć się do jednego opakowania. Podaję składniki na kwadratową blachę do pieczenia.

Składniki:

 

  • Dwa (lub jedno) opakowania ciasta filo
  • 250 gram miodu (czyli szklanka)
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2szklanki pistacji bez soli
  • 1/2szklanki migdałów
  • 200 gram masła + 200 do smarowania ciasta
Polewa:
  • 200gram cukru( czyli niepełna szklanka, pełna ma 220)
  • 4 łyżek miodu
Przygotowanie:
Najpierw należałoby rozmrozić ciasto filo, ale ponieważ trzeba na nim pracować bardzo szybko, ja proponuję najpierw posiekać orzechy. Siekamy je drobno, ale nie na wiór. Następnie rozmrażamy ciasto filo, trzeba pamiętać aby po rozmrożeniu przykryć je wilgotną ściereczką. w Garnuszku rozpuszczamy 250g masła(nie usmażcie go!), następnie dodajemy miód i orzechy. Masę studzimy. Roztapiamy 200 gram masła.
Blachę smarujemy tłuszczem, i przycinamy do niej ciasto, na dno kładziemy 10 plastrów ciasta filo (jeśli zdecydowaliście się na jedno opakowanie ciasta to połóżcie tylko 5 plastrów), po położeniu każdego plastra ciasta lekko dociśnijcie, żeby pozbyć się powietrza z między plastrów i posmarujcie go roztopionym masłem. Na ten spód z ciasta filo wyłóżcie 1/3 masy orzechowej, następnie przykryjcie ją 5 (lub 2) płatami ciasta powtarzając procedurę smarowania i uciskania. Ważne aby masa orzechowa przykleiła się do ciasta. Na ciasto ponownie wyłóżcie masę, a na nią 5 (lub 2) płaty ciasta, uciskając i smarując masłem, ponownie (już ostatnia 3 część masy) nałóżcie masę orzechową, a na niej 10(lub 5) płatów ciasta filo, pamiętajcie o uciskaniu i o smarowaniu masłem. Ostatnią warstwę ciasta posmarujcie masłem. Przed pieczeniem należy pokroić ciasto na kwadraty lub romby, używając do tego czystego noża, aby orzechy nie przywierały, trzeba być precyzyjnym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.
W tym czasie przygotowujemy syrop. W rondelku rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody cukier (podgrzewając), dodajemy miód, podgrzewamy aż syrop zmieni kolor na bursztynowy i odstawiamy do przestygnięcia. Baklawę pilnujemy, żeby się nie spaliła (kiedy krawędzie zaczynają się rumienić baklawa jest gotowa).  Wyjmujemy z pieca i polewamy nacięcia syropem.
Smacznego!